مدیریت توجه و تمرکز
مدیریت توجه و تمرکز
حواسپرتی یا عمیق شدن در کارها
اکثر ما غالبا روزانه بیش از۶ ساعت در محل کار خود مشغولیم . خودمان بهتر می دانیم این میزانی نیست که ما در حال انجام کار با بازده بالا باشیم . چرا که همزمان چندین کار را با هم انجام می دهیم که بیش از ۸۰ درصد آنها در پیشبرد اهداف کاریمان تاثیر بسزایی ندارد. و این لزوما نه بخاطر نداشتن هدفگذاری مناسب و نه به واسطه برنامه ریزی غلط است . در آخر کار می بینیم کارمان آنطوری که باید و شاید پیش نرفته است و برای رهایی از استرس ناشی از بازدهی پایین به طرق مختلف خود را توجیه می کنیم.
مثلا از انباشتگی کارها یا حجم کارها می نالیم یا در نهایت تقصیر را به گردن تکنولوژی یا وسایل ارتباط جمعی می اندازیم. یا همکارانی که گاه و بیگاه مخل انجام کار عمیق در ما می شوند و این مسئله فقط مختص به محیط کاری نیست بلکه در فضاهای آموزشی حتی شخصی هم بیداد می کند.
در راستای هدف باشیم یا زیگزاگی عمل کنیم؟
منظور ما از توجه و تمرکز یعنی انجام دادن کارهایی که در راستای هدفهایمان است در مدتی مشخص بدون انکه در خلال آن بسراغ کارهای دیگری برویم و یا حواسمان جای دیگری باشد. یعنی بجای انکه پشت میزمان بنشینیم برای نوشتن مقاله مان تا باز شدن نرم افزار تایپ، سری به پیامهای داخل گوشی بزنیم و نیم نگاهی هم به آخرین اخبار روز یا ایمیل های تازه بدستمان رسیده بیندازیم . سعی کنیم در مدت زمان مشخص و محدودی تمام حواس خود را معطوف به کار اصلی که باید انجام بدهیم کنیم.
و یا در مدت زمانی که باید با همسر و فرزندان و حتی خانواده بگذرانیم این زمان را با دیدن تلویزیون و پرسه زدن در گوشی و همزمان گوش دادن به صحبت عزیزمان مشغول نشویم . بلکه با تمام حواس به سخنان و درخواست های خانواده و عزیزمان گوش فرا دهیم نه تنها شنونده منفعل باشیم.
چه چیزی باعث می شود فنرمان در برود؟
اما علت واقعی چیست؟ همه اینها ناشی از فقدان یا کمیابی گوهر گرانبهایی بنام توجه و تمرکز در کارها و فعالیتهای روزمره است که میزان بازدهی ما نسبت مستقیم با آن دارد.
اثر توجه و تمرکز یا بعبارتی فقدان آن در زندگی ما بسیار گسترده است و فقط منوط به کارها نیست بلکه به روابط با خانواده و دوستان و اطرافیان و حتی زمانی که باید برای خودمان اختصاص می دهیم هم تاثیر گذار است.
آیا شده است در میان جمع باشید اما نفهمید چه اتفاقاتی در اطرافتان می افتد ؟ یا زمانی که در حال رانندگی هستید و متوجه نمی شوید چه زمانی به مقصد رسیدید از بس که در افکار خود غوطه ور شده اید؟ اینها تنها چند نمونه کوچک از این حواس پرتیهاست.
چگونه مثل جغد متمرکز شویم؟
برای اینکه بتوانیم از این مولفه موثر در زندگی بهره کافی ببریم تنها انجام یکسری اقدامات کافی نیست بلکه باید ببینم در کنار انها از چه کارهایی اجتناب کنیم.
اما قبل از هر چیز باید اشاره کوتاهی به عوامل بوجود آورنده این عدم توجه ها کنیم . بصورت پیش فرض ما صداها و تصاویر و هر آنچه که حواس ما را برانگیخته می کند یا ذهنمان را مشغول کند ، همانند گوشی های همراه و شبکه های مجازی و رسانه ها را مقصر اصلی می دانیم . یا دیگر وسایل ارتباط جمعی که در گستره برنامه های برپایه اینترنت هستند و روز به روز هم افزایش پیدا می کنند.
اما اینها تنها نوک پیکان حواسپرتی ما هستند که ما به آنها عوامل مستقیم می گوییم . در پشت پرده عوامل و محرکهای درونی همچون اضطراب و نا خشنودی و نا امیدی و .. است . ما در نهایت برای تسکین آنها از انجام کارهایی که باید انجام دهیم سر باز می زنیم و به کارهای بی اهمیت تر می پردازیم. و تا بر روی حواسپرتیهایمان متمرکز نشویم و عامل و محرک درونی آنرا پیدا نکنیم . بارها بارها ممکن است این عامل مستقیم تغییر کند اما حواسپرتی و عدم تمرکز همانند گذاشته بر قوت خود باقی بماند.
هشدار!! هشدار!! کمترین حواس پرتی ها معادل حسرت هاس.
تا بدین جا در مورد اهمیت توجه و تمرکز در زندگی صحبت کردیم و متوجه شدیم کارهایمان به نتیجه دلخواهمان نخواهیم رسید تا به این مهارت دست پیدا کنیم. و در ادامه متوجه شدیم در قسمتهای مختلف زندگی ما تاثیر گذار است . برای تسلط بر اوضاع باید هم عوامل محرک درونی هم عوامل محرک بیرونی را بررسی کنیم و نسبت به احوالاتمان ذهن آگاه باشیم.
در آخر از این که تا اینجا با ما همراه بوده اید و نقطه نظرات خود را شفاف با ما در میان می گذارید تا بتوانیم در خدمتگذاری بهتر بهره مند گردیم کمال تشکر و قدردانی را داریم.
دیدگاهتان را بنویسید